Magnus Nygren // Jazz – OrkesterJournalen ♥︎ (septembre/octobre 2019)

Hur Horace Tapscott och hans Pan Afrikan Peoples Arkestra med ett enkelt upprepat spirituellt tema kan skapa ett sådant mästerverk som låten Aiee! The Phantom tillhör musikens underbara mysterier. Några få toner som sedan avspeglas och sedan upprepas dynamiskt under 16 minuter där inte minst saxofonisten Michael Session spelar ett makalöst solo. När man hör det är det inte utan att man funderar på vad frånvaron av denna rituella kraft, i religiös form eller inte, gör med oss i vårt sekulariserade samhälle. Det känns som att något saknas.
Under devisen ”Our music is contributive, rather than competitive” har Tapscott lett sin Arkestra sedan 1961. I likhet med Sun Ras Arkestra var det ett kollektiv, om än med en stark ledare. Men Tapscott stannade i Los Angeles, jobbade jordnära för att bli en del av det afrikan-amerikanska samhället. Denna liveinspelning är den sista med Tapscott där han spelade piano, knappt ett år senare dog han i cancer. På den fantastiskt skarpa Why don’t You Listen låter han den 12 personer starka kören UGMAA skina. Och de gör en känslosam men samtidigt tydlig version av den svarta nationalsången Little Africa. En ny låt presenteras, Fela Fela, naturligtvis tillägnad nigerianske Fela Kuti, som dog året innan denna inspelning. Kören är imponerande.

 

 

Sorry, the comment form is closed at this time.

© 2024 DarkTreeRecords Mano